OPENNING APRIL 8 2023

Gratis toegang

Ode aan Thuis

De Kroniek Van Overschild

OVER DE TENTOONSTELLING

‘Ode to Home’ legt de louterende reis vast van een aantal families die hun huizen moesten verlaten vanwege aardbevingen veroorzaakt door gaswinning door Royal Shell en Exon Mobile. In hun thuisdorp Overschild moet tachtig procent van de ongeveer honderdtachtig woningen worden gesloopt. Het dorp is daarmee een van de zwaarst getroffene in de regio, hoewel het probleem wijdverbreid is in heel Groningen.

De expositie markeert het hoogtepunt van drie jaar werk. In 2019 begon kunstenaar Gus Drake met het vastleggen van de intieme verhalen van de families, als een raam dat in de ziel van hun huis tuurt. De mensen leefden al die tijd in een schemergebied, niet wetend wanneer ze zouden moeten vertrekken waardoor ze geen toekomstplannen konden maken. De tijd was verlamd.

‘Ode to Home’ speelt zich af in de leegstaande woning Meerweg 6. Alle vastgelegde herinneringen van mensen kruisen elkaar in deze ruimte in dialoog, alsof dit ene huis een centraal zenuwstelsel is. De toeschouwer kruipt er in de huid van de laatste bezoeker die een tijdcapsule van herinneringen betreedt. Thuis is een talisman, een stille getuige van alle momenten door de tijd heen dat dat de families daar woonden. Met de toegang tot hun huis te verliezen ze tot op zekere hoogte ook de herinneringen die daaraan verbonden zijn (‘saudade’).

‘Ode to Home’ is een proces, een ritueel van loslaten en verwerken van wat verloren en achtergelaten is. Het verhaal wordt verteld door de Groningers zelf, in een collage van kunstwerken.

Fotobeschrijving: Op deze foto zie je Emmy Kuilema, een van de gezinnen die in Overschild wonen. Haar ouderlijk huis zal worden gesloopt, ze is bezig met het inpakken van de stenen van haar voormalige huis om ze in de opbouw van haar nieuwe huis te plaatsen om de herinnering te bewaren.

“Thuis is een tijdcapsule van herinneringen. Elke kamer heeft een verhaal. Het huis leeft. Als we ons huis verliezen, verliezen we de toegang tot die herinneringen.”

"The home as a silent witness, recording all the moments throughout the many years the families were living there."

Video description: In the video you can see the home of Meerweg 6 in a typological study which I made over the course of three years.

OVER DE AUTEUR

Gus Drake

Gus Drake (1995) is een, in Amsterdam woonachtige, visuele fotograaf met grote liefde voor Groningen. Hij studeerde in 2022 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn werk is hij geïnteresseerd in de relatie tussen mensen en hun omgeving. Drake gebruikt het fotografische medium om te spelen met de verbeelding waarmee hij nieuwe perspectieven laat zien op wat hij ‘hedendaagse consumentenlandschappen’ noemt. Daarmee draagt zijn werk bij aan maatschappelijke gesprekken rond culturele en ecologische vraagstukken.